Plantaardige oliën, zo gezond als we denken?

De twee essentiële vetzuren die het belangrijkst zijn voor een goede gezondheid zijn omega-3 en omega-6. Maar we hebben deze in de juiste balans nodig om ons hart, gewrichten, alvleesklier, stemmingsstabiliteit en huid te beschermen.
XXX
Omega-6
Westerse populaties eten grote hoeveelheden verwerkte zaden en plantaardige oliën. Sommige van deze oliën zitten boordevol omega-6’s. De technologie om deze oliën te verwerken bestond pas ongeveer 100 jaar geleden en mensen hebben geen tijd gehad om zich genetisch aan te passen aan de grote hoeveelheden omega-6. (Bron)
Helaas eten we veel te veel omega-6, dat wordt aangetroffen in de maïsolie en plantaardige oliën die in zoveel geïndustrialiseerd eten worden gebruikt. Te veel omega 6 kan uw bloeddruk verhogen, bloedstolsels veroorzaken die een hartaanval en beroerte kunnen veroorzaken en ervoor zorgen dat uw lichaam water vasthoudt.
XXX
Omega-3
We eten niet genoeg omega-3, wat ons risico op hartaandoeningen en kanker kan verminderen. Omega-3 zit in vis en visolie, alle groene bladgroenten, lijnzaad, hennep en walnoten.
XXX
XXX
Wetenschappers hebben de hypothese geopperd dat een dieet met veel omega-6 vetzuren maar weinig omega-3 vetzuren de ontsteking verhoogt, terwijl een dieet met uitgebalanceerde hoeveelheden van elk de ontsteking vermindert. (Bron)X
XXX

Waarop moet u letten? 

Het allerbelangrijkste dat u kunt doen om uw inname van omega-6 te verminderen, is het vermijden van verwerkte zaad- en plantaardige oliën die veel omega-6 bevatten, evenals het bewerkte voedsel dat ze bevat.
Hier is een tabel met enkele veelvoorkomende vetten en oliën. Vermijd alles met een hoog gehalte aan omega-6 (blauwe balken).
XXX