Is fastfood nu écht ongezond of valt dat wel mee?

Fastfood eten: we maken er ons allemaal wel eens schuldig aan. Maar is fastfood wel zo schuldig als we denken? Of kunnen we gerust een keertje vaker langs de Mc Drive Thru rijden?
x
Fastfood is wel degelijk ongezond
Onderzoek wijst uit dat fastfood op regelmatige basis eten wel degelijk een negatieve impact op onze gezondheid heeft. Je darmen leiden eronder, je haalt te weinig voedzame stoffen binnen en het te veel consumeren kan zelfs tot verslaving leiden.
x
Fastfood heeft een lage voedingswaarde
Fastfood is voeding die ultrabewerkt wordt: meerdere ingrediënten worden samengevoegd tot één kant-en-klaar eindproduct dat nog heel lang houdbaar is. Dat is de reden waarom die frietjes niet erg meer naar aardappel proeven. Hierdoor is fastfood energierijk, maar heeft het een lage voedingswaarde. Ongezonde plantaardige vetten zoals zonnebloem- en koolzaadolie, suiker en zout wordt in overvloed toegevoegd. Hierin zitten echter weinig of geen voedzame stoffen: verwacht maar niet dat jij je dagelijkse vitaminen, mineralen of vezels uit fastfood zal halen. De hoge waarden aan plantaardige oliën verhogen ten slotte ook enorm het risico op ontstekingen.
x
Fastfood werkt verslavend 
In fastfood zit heel veel suiker verwerkt. Het volgende wist je waarschijnlijk niet, maar suiker is 8x meer verslavend dan cocaïne en elke andere drug. Geen wonder dat we op tijd en stond snacken naar fastfood! Hierbij geldt ook: hoe vaker we fastfood eten, hoe vaker we er terug ‘nood’ aan hebben. Van een verslaving gesproken!
x
Fastfood verandert je darmen
Eet je vaak fastfood, dan hebben je darmen het wel gemerkt. Het consumeren van fastfood heeft namelijk invloed op de darmbacteriën en kunnen uiteindelijk zelfs je darmflora veranderen. Dit brengt dan weer irritante darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, krampen en stinkende windjes met zich mee. Niet fijn!
x
Conclusie
Een keertje langs de Burger King passeren kan dus geen kwaad, maar zoals met alles geldt: doe het met mate. Zo kan je genieten van fastfood zonder er de negatieve gevolgen van te dragen.